biszkopt:
10 jajek,
100 g cukru pudru,
100g mąki pszennej, u mnie tortowej,
sok z 1/2 cytryny,
ekstrakt lub cukier waniliowy,
masa:
350 g mączki migdałowej,
350 g cukru pudru,
30 - 40 ml śmietany kremówki,
30 ml rumu,
10 - 20 ml wody pomarańczowej,
zielony barwnik spożywczy,
Nie to nie błąd. Pistacji w tym torcie nie znajdziemy.
Jest to tort pistacjowy z nazwy, a tak naprawdę jest migdałowy.
Tort biszkoptowy z marcepanem.
Przepis z Kalendarza dla wszystkich z 1938 roku – tort pistacjowy.
Torcik jest bardzo słodki jak to marcepan.
Ciasto: jajka ubić na pulchną masę, dalej ubijając dodawać cukier puder.
Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i ekstrakt wanilii.
Następnie dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Z
przygotowanego ciasta upiec dwa blaty o średnicy 20 – 22 cm, oraz
jeden blat o wymiarach ok. 40x36 cm.
Wstawić
do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 20 - 25 minut.
Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia.
Masa: mączkę migdałową utrzeć z cukrem pudrem, śmietaną, rumem i wodą pomarańczową.
Dodać zielony barwnik.
Duży blat ciasta pociąć na paski szerokości/wysokości 4 cm.
Paski ciasta smarować masą migdałową i zwijać jeden po drugim w ślimaka - rulon.
Bok „ślimaka” posmarować masą i przykleić do niego okrągły blat ciasta.
Będzie to spód tortu.
To samo zrobić z drugim bokiem rulonu. Będzie to wierzch tortu.
Aby ciasto dobrze się trzymało ścisnęłam je okrągłym rantem cukierniczym.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.
W oryginalnym przepisie ciasto należy polukrować.
Ja obłożyłam je marcepanem zabarwionym na zielono.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz