Udka kurczaka pieczone z pieczarkami, gotowe bez większego wysiłku. Wystarczy wszystko włożyć do naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika i spokojnie czekać. Kurczaka można podawać z ziemniakami lub ryżem.
8 udek kurczaka,
500 g pieczarek,
100 g masła,
sól,
pieprz,
2 – 3 ząbki czosnku,
gałązka rozmarynu,
1 łyżeczka suszonych sproszkowanych grzybów (u mnie kanie),
Pieczarki obrać, umyć. Jeżeli nie są bardzo duże nie trzeba ich kroić.
Dno formy (u mnie gęsiara) do zapiekania wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć udka kurczaka.
Ułożyć pieczarki.
Dodać obrany czosnek.
Posypać rozmarynem.
Oprószyć solą, pieprzem i jeżeli mamy to sproszkowanymi suszonymi grzybami.
Na wierzchu ułożyć pokrojone masło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz