Babka kartoflana na drożdżach, babka ziemniaczana, ale nie taka klasyczna babka ziemniaczana z samych kartofli z cebulą duszoną i boczkiem, lub mięsem.
Tu do surowych startych ziemniaków dodaje się mąkę i drożdże.
Jest na pewno daniem lżejszym od klasycznej babki ziemniaczanej.
Przepis z książki z lat trzydziestych ubiegłego wieku. Tytuł niestety nie znany, brak okładki. Prawdopodobnie jest to książka wydana przez fabrykę proszku do pieczenia Dr. Oetkera, reklamująca produkty firmy, w tym przypadku suche drożdże.
W książkach i broszurach reklamowych były zamieszczane proste przepisy, do przygotowania których należało użyć produkty firmy.
1 kg obranych surowych kartofli,
420 g mąki pszennej tortowej,
3 jajka,
1,5 płaskiej łyżki soli,
170 ml mleka,
17 g suchych drożdży,
1 łyżka masła lub smalcu,
bułka tarta do wysypania formy
Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami.
Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka minut odstawić.
Do kartofli dodać mąkę, rozbełtane jajka, wlać mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sól i wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia.
Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.
Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć.
Podałam z sosem z kurkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz