Kartoflana babka, babka ziemniaczana, ale nie taka klasyczna babka ziemniaczana z samych kartofli z cebulą duszoną i boczkiem, lub mięsem.
Tu do surowych startych ziemniaków dodaje się mąki: pszenną i gryczaną, oraz proszek do pieczenia.
Jest na pewno daniem lżejszym od klasycznej babki ziemniaczanej.
Przepis z książki z lat trzydziestych ubiegłego wieku. Tytuł niestety nie znany, brak okładki. Prawdopodobnie jest to książka wydana przez fabrykę proszku do pieczenia Dr. Oetkera, reklamująca produkty firmy.
W książkach i broszurach reklamowych były zamieszczane proste przepisy, do przygotowania których należało użyć produkty firmy.
1 kg obranych surowych kartofli,
170 g mąki gryczanej,
250 g mąki pszennej,
3 jajka,
1,5 płaskiej łyżki soli,
170 ml mleka,
15 g proszku do pieczenia,
1 łyżka masła lub smalcu
Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami.
Do kartofli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozbełtane jajka, sól, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia.
Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.
Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć.
Podałam z sosem z suszonych grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz