Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurkami.
W przepisie użyłam grzybów suszonych mielonych jako przyprawy. Zdobycie tej przyprawy nie jest trudne, wystarczy zmiksować suszone grzyby.
Kurki rozmrozić.
Polędwiczki oczyścić z błon. Pokroić w kawałki około 8 cm.
Oprószyć solą i suszonymi grzybami.
Następnie lekko oprószyć mąką.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki.
Wrzucić cebulę na patelnię z masłem, chwilę przesmażyć.
Dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę cukru, rozgnieciony czosnek i tymianek. Dusić, aż cebula będzie miękka.
Przełożyć do garnka z grubym dnem, lub na głęboką patelnię.
Polędwiczki zrumienić na maśle.
Przełożyć do cebuli.
Następnie na patelni po polędwiczkach podsmażyć kurki.
Kurki przełożyć do mięsa. Dusić około 10 – 15 minut.
Wlać śmietanę i zagrzać. Nie gotować.
600 - 700 g polędwiczki wieprzowej,
sól,
1 łyżka suszonych zmielonych grzybów (u mnie kanie),
mąka do oprószenia mięsa,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
kilka gałązek tymianku,
300 ml śmietany kremówki 30 – 36%,
400 g kurek mrożonych (w sezonie świeżych),
masło do smażenia,
cukier,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz