500 g wieprzowiny (łopatka),
1 sucha bułka (kajzerka),
2 jajka,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
mąka do oprószenia pulpetów,
3 – 4 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 – 3 ząbki czosnku,
kilka ziaren pieprzu,
3 ziarna ziela angielskiego,
listek laurowy,
tłuszcz do smażenia (masło, olej),
150 ml bulionu
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.
Namoczoną bułkę odcisnąć.
Mięso zemleć razem z bułką.
Dodać rozbełtane jajka.
Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oprószyć mąką.
Cebulę pokroić w piórka (cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie połówki kroić wzdłuż w plasterki).
Warzywa pokroić w zapałki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Na patelni podsmażyć cebulę.
Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.
Następnie podsmażyć marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać rozgnieciony czosnek. Przesmażyć.
Warzywa przełożyć do cebuli.
Pulpety podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyć do warzyw.
Dodać pieprz, ziele angielskie, tymianek i listek laurowy.
Wlać 100 – 150 ml wody lub bulionu.
Dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można zagęścić łyżką mąki.
Można podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz