Zupa gospodarska, skąd nazwa nie wiem.
Ale wiem, że zupa jest bardzo smaczna, pożywna i sycąca. Jest to bardziej danie jednogarnkowe niż zupa.
Włoszczyznę obrać.
Pora pokroić w cienkie plasterki.
Selera, pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w zapałkę.
Kapustę poszatkować.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Kurczaka podzielić na ćwiartki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Gdy się zagotuje dodać przyprawy.
Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę i pora.
Gotować 15 minut od zagotowania.
Dodać ziemniaki.
Gotować 15 minut.
W trakcie gotowania zupy z ziemniakami dodać makaron – makaron, który dodałam, według przepisu powinien gotować się 5 minut, dlatego dodałam go po 10 minutach od zagotowania zupy z ziemniakami.
Do ugotowanej zupy dodać ugotowaną kaszę lub ryż.
Mięso z kurczaka wyjąć i pokroić.
Podawać.
Można posypać natką pietruszki.
Pół kurczaka,
3 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
nieduży kawałek kapusty (u mnie włoska),
sól,
kilka ziaren pieprzu,
3 - 4 ziemniaki,
4 łyżki makaronu łazanki,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy perłowej lub ryżu,
natka pietruszki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz