Jajka faszerowane w galarecie, jajka z delikatnym musem z szynki w galarecie.
Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimną wodą.
Dymkę pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą.
Ostudzone jajka obrać i przeciąć w poprzek na pół.
Wyjąć żółtka.
Szynkę, żółtka i dymkę zemleć.
Dodać majonez.
Doprawić do smaku solą.
Miejsca po żółtkach wypełnić musem z szynki.
Zostanie nam sporo farszu, będzie nam potrzebny.
Bulion powinien był klarowny, gdyby nie był, należy go sklarować.
Do ostudzonego bulionu wlać sok z 1/2 cytryny.
2 białka roztrzepać dodać do ostudzonego wywaru i ciągle mieszając zagotować. Odstawić na parę minut.
Przecedzić przez bawełnianą ściereczkę.
Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml gorącego bulionu, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego ciepłego bulionu. Dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku cytryną, solą i cukrem.
Naczynie do galarety wypłukać w zimnej wodzie.
Wlać na dno trochę galaretki (bulionu z żelatyną) i zostawić do zastygnięcia.
Ułożyć jajko, farszem do dołu.
Wlać trochę galaretki.
Gdy zastygnie wsypać trochę groszku i znowu wlać troszkę galaretki.
Gdy zastygnie ułożyć resztę musu z szynki.
Wlać znowu trochę galaretki, odstawić do zastygnięcia.
Wsypać groszek.
Zalać niewielką ilością galaretki. Gdy zastygnie, wlać resztę galaretki.
Jeśli od razu wlalibyśmy całą galaretę wszystkie składniki uniosłyby się do góry i nie mielibyśmy ładnych warstw.
4 jajka,
80 g szynki konserwowej,
1,5 łyżeczki majonezu,
1 dymka, lub mała cebulka,
800 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego,
16 g żelatyny,
sok z cytryny,
cukier,
sól,
1/2 puszki groszku konserwowego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz