środa, 17 marca 2021

Jajka faszerowane w galarecie


Jajka faszerowane w galarecie, jajka z delikatnym musem z szynki w galarecie.



Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimną wodą.

Dymkę pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą.

Ostudzone jajka obrać i przeciąć w poprzek na pół.

Wyjąć żółtka.

Szynkę, żółtka i dymkę zemleć.

Dodać majonez.

Doprawić do smaku solą.

Miejsca po żółtkach wypełnić musem z szynki.

Zostanie nam sporo farszu, będzie nam potrzebny.

Bulion powinien był klarowny, gdyby nie był, należy go sklarować.

Do ostudzonego bulionu wlać sok z 1/2 cytryny.

2 białka roztrzepać dodać do ostudzonego wywaru i ciągle mieszając zagotować. Odstawić na parę minut.

Przecedzić przez bawełnianą ściereczkę.

Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml gorącego bulionu, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego ciepłego bulionu. Dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku cytryną, solą i cukrem.

Naczynie do galarety wypłukać w zimnej wodzie.



Wlać na dno trochę galaretki (bulionu z żelatyną) i zostawić do zastygnięcia.



Ułożyć jajko, farszem do dołu.

Wlać trochę galaretki.



Gdy zastygnie wsypać trochę groszku i znowu wlać troszkę galaretki.



Gdy zastygnie ułożyć resztę musu z szynki.

Wlać znowu trochę galaretki, odstawić do zastygnięcia.



Wsypać groszek.

Zalać niewielką ilością galaretki. Gdy zastygnie, wlać resztę galaretki.



Jeśli od razu wlalibyśmy całą galaretę wszystkie składniki uniosłyby się do góry i nie mielibyśmy ładnych warstw.



  • 4 jajka,

  • 80 g szynki konserwowej,

  • 1,5 łyżeczki majonezu,

  • 1 dymka, lub mała cebulka,

  • 800 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego,

  • 16 g żelatyny,

  • sok z cytryny,

  • cukier,

  • sól,

  • 1/2 puszki groszku konserwowego,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz