Jajka pod pierzynką lub sałatka z jajek z chrzanem, to zależy od tego czy jajka pokroimy w kostkę, czy przekroimy na pół i otulimy pierzynką, czyli przykryjemy sałatką.
5 – 6 jajek,
200 ml gęstej śmietany 18%,
1 jabłko,
2 łyżeczki chrzanu,
sól,
cukier,
sok z cytryny,
Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć z garnka i przelać zimna wodą.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Śmietanę wymieszać z tartym jabłkiem i chrzanem.
Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Jajka obrać.
Jajka pokroić na połówki, ułożyć na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz