Kaczka duszona z suszonymi śliwkami według przepisu z książki Nowoczesna kuchnia domowa pod redakcją prof. Emila Wyrobka, z 1930 roku.
Kaczkę można również przygotować ze świeżymi śliwkami. Należy użyć pół kilograma świeżych śliwek. Świeże śliwki (przekrojone na pół i wypestkowane) należy dodać pod koniec duszenia kaczki.
Kaczka,
250 g suszonych śliwek (u mnie śliwki suszone wędzone),
150 g masła (ja użyłam 50 g),
cynamon,
cukier (u mnie płaska łyżka),
sól,
Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper.
Podzielić na cztery części.
Natrzeć solą.
Obsmażyć na rumiano na maśle.
Obsmażoną kaczkę oprószyć cynamonem.
Przełożyć do garnka z grubym dnem.
Dodać pokrojone śliwki, wsypać cukier, wlać 400 ml wody.
Kaczkę dusić pod przykryciem do miękkości.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą i cukrem.
Podałam z topinamburem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz