Kluski ziemniaczane, z gotowanych ziemniaków z nadzieniem grzybowym.
Podobno przepis na nie pochodzi z nieistniejącej już, PRL-owskiej, legendarnej restauracji Cristal w Gdańsku.
Restauracja Cristal była nowoczesna, elegancka i oferowała wykwintną kuchnię.
Kluski, pod nazwą kluski gdańskie podawane były jako danie regionalne.
W oryginale nadzienie grzybowe do klusek było bezmięsne, a podawano je polane stopioną słoniną.
Ja proponuję do nadzienia dodać boczek wędzony, ale to w wersji dla mięsożerców.
Z podanej proporcji wychodzi około 30 klusek.
Ciasto: ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować.
Ostudzić.
Farsz: bułkę namoczyć w ciepłej wodzie.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę lub zapałki.
Boczek podsmażyć na patelni, dodać tłuszcz i cebulę. Cebulę chwilę przesmażyć razem z boczkiem, a następnie dodać pokruszone grzyby.
Smażyć chwilę razem, wlać 200 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje.
Bułkę odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z cebulą i grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Ziemniaki obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, rozbełtane jajka i sól (sól dodajemy do smaku).
Zagnieść ciasto, ale zrobić to szybko bez zbędnego ugniatania, bo ciasto ziemniaczane tego bardzo nie lubi.
Ciasto i farsz podzielić na około 30 porcji.
Rozpłaszczać porcję ciasta, nakładać porcję farszu i formować kluski.
Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować, od zagotowania, około 4 minuty.
Podawać polane masłem, lub tak jak w oryginale polane - stopioną słoniną.
Ciasto:
1,5 kg ziemniaków mączystych,
350 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
sól,
nadzienie:
30 g suszonych grzybów,
150 g boczku wędzonego,
50 g cebuli,
50 g suchej bułki,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz