Pyszny krem z białego z sera z bakaliami, sernik na zimno. Można podać go również na wielkanocny stół zamiast paschy.
Pascha
to tradycyjna potrawa (deser) wielkanocna pochodzenia rosyjskiego. W
Polsce podawana przeważnie w rejonach wschodnich.
500 g sera białego półtłustego,
250 ml słodkiej śmietanki 18%,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
10 g żelatyny,
100 g płatków migdałów,
100 g rodzynków,
2 – 3 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze,
Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni.
Rodzynki wymieszać z płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Biały ser zmiksować ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 4 łyżki ciepłej wody. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy żelatyna się rozpuści, wlać do zmiksowanej masy.
Masę serową wymieszać z bakaliami.
Formę do kremu przelać zimną wodą.
Przełożyć masę do formy i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Aby wyjąć krem z formy, należy zanurzyć ją na chwilę we wrzącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz