Mazurek z czekoladową krówką, z migdałami, na kruchym spodzie.
Z podanej proporcji ciasta upieczemy dwa kruche spody o wymiarach 25x16 centymetrów.
Natomiast polewa, tytułowa krówka jest na jeden blat.
Drugi blat można wykorzystać do innego mazurka.
Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm.
U mnie dwa blaty o wymiarach 25x16 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Polewa: migdały podprażyć na suchej patelni. Do garnka wlać mleko i włożyć masło, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodać migdały i wymieszać.
Ciasto posmarować podgrzaną marmoladą, a następnie rozsmarować na nim krem/polewę.
Ciasto:
300 g mąki krupczatki,
3 żółtka,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
2 łyżki kwaśnej marmolady,
polewa:
50 g masła,
300 g skondensowanego słodzonego mleka,
200 g czekolady deserowej,
100 g posiekanych migdałów,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz