Sałatka z jajkami lub jajka w sałatce. Danie można podać jako sałatkę z pokrojonymi jajkami w środku, lub polówki jajek obłożyć sałatką.
200 g cebuli najlepiej cukrowej,
3 ogórki konserwowe (około 150 g),
2 łyżki musztardy (u mnie musztarda francuska),
kilka grzybków marynowanych,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
200 ml majonezu,
5 – 6 jajek,
sól,
cukier,
sok z cytryny,
Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć z garnka i przelać zimną wodą.
Cebule przekroić wzdłuż na pół i pokroić połówki w cienkie plasterki wzdłuż, w tak zwane piórka. Cebule włożyć do miski, oprószyć solą, cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać.
Ogórki pokroić w wzdłuż w plasterki, a następnie w paseczki, w tak zwaną zapałkę.
Grzybki pokroić w plasterki.
Wymieszać cebulę z ogórkami, grzybkami i natką pietruszki.
Dodać musztardę i majonez, wymieszać.
Jajka obrać.
Pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką.
Można też jajka pokroić na połówki, ułożyć na talerzu i obłożyć sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz