środa, 10 marca 2021

Sałatka z jajkami


Sałatka z jajkami lub jajka w sałatce. Danie można podać jako sałatkę z pokrojonymi jajkami w środku, lub polówki jajek obłożyć sałatką.


  • 200 g cebuli najlepiej cukrowej,

  • 3 ogórki konserwowe (około 150 g),

  • 2 łyżki musztardy (u mnie musztarda francuska),

  • kilka grzybków marynowanych,

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 200 ml majonezu,

  • 5 – 6 jajek,

  • sól,

  • cukier,

  • sok z cytryny,




Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć z garnka i przelać zimną wodą.

Cebule przekroić wzdłuż na pół i pokroić połówki w cienkie plasterki wzdłuż, w tak zwane piórka. Cebule włożyć do miski, oprószyć solą, cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać.

Ogórki pokroić w wzdłuż w plasterki, a następnie w paseczki, w tak zwaną zapałkę.

Grzybki pokroić w plasterki.

Wymieszać cebulę z ogórkami, grzybkami i natką pietruszki.

Dodać musztardę i majonez, wymieszać.

Jajka obrać.



Pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką.

Można też jajka pokroić na połówki, ułożyć na talerzu i obłożyć sałatką.



talerz z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz