Sos tatarski - wspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Klasyczny sos tatarski to sos majonezowy z musztardą, kaparami, korniszonami i grzybkami w occie.
Dzisiaj proponuję sos tatarski z PRL-u.
Sos na bazie majonezu z gotowanych żółtek.
4 jajka,
1 łyżka musztardy,
sok 1/2 z cytryny,
sól,
cukier,
200 – 250 ml oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy),
1 łyżeczka chrzanu,
1 – 2 ząbki czosnku,
2 ogórki konserwowe,
60 g grzybków marynowanych,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimną wodą.
Białka pokroić w kostkę.
Grzybki posiekać.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Jajka obrać.
Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka.
Żółtka przetrzeć przez sito.
Utrzeć z musztardą, solą, cukrem i sokiem cytrynowym na gładką masę (przyprawy dodajemy do smaku).
Dalej ucierając wlewać powoli małym strumieniem olej.
Sos wymieszać z chrzanem, posiekanymi grzybkami, drobno pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem.
Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Podałam z szynką konserwową, rarytasem w czasach PRL-u.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz