Gulasz wieprzowy z grzybami suszonymi.
500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka),
mąka do oprószenia mięsa,
2 - 3 cebule,
2 – 3 ząbki czosnku,
gałązka rozmarynu,
2 owoce jałowca,
30 - 40 g suszonych grzybów,
sól,
cukier,
pieprz,
250 ml bulionu,
tłuszcz do smażenia,
łyżeczka soku z cytryny,
Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Oprószyć mąką.
Cebule pokroić w półplasterki.
Przesmażyć mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.
Mięso przełożyć do garnka o grubym dnie.
Na patelnię wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać szczyptę soli i cukru, dusić aż będzie szklista. Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę razem dusić.
Cebulę przełożyć do garnka z mięsem.
Wlać bulion i tyle wody, aby mięso było przykryte.
Dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec, wsypać pokruszone grzyby i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby wlać trochę wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Podałam z pęczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz