sobota, 10 kwietnia 2021

Gulasz wieprzowy z grzybami


Gulasz wieprzowy z grzybami suszonymi.


  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka),

  • mąka do oprószenia mięsa,

  • 2 - 3 cebule,

  • 2 – 3 ząbki czosnku,

  • gałązka rozmarynu,

  • 2 owoce jałowca,

  • 30 - 40 g suszonych grzybów,

  • sól,

  • cukier,

  • pieprz,

  • 250 ml bulionu,

  • tłuszcz do smażenia,

  • łyżeczka soku z cytryny,




Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Oprószyć mąką.

Cebule pokroić w półplasterki.

Przesmażyć mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.

Mięso przełożyć do garnka o grubym dnie.

Na patelnię wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać szczyptę soli i cukru, dusić aż będzie szklista. Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę razem dusić.

Cebulę przełożyć do garnka z mięsem.

Wlać bulion i tyle wody, aby mięso było przykryte.

Dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec, wsypać pokruszone grzyby i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

W razie potrzeby wlać trochę wody.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

Podałam z pęczakiem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz