Kaczka z sardelami, kaczka pieczona w sosie z sardelami, przepis z książki Nowoczesna kuchnia domowa pod redakcją Emila Wyrobka z 1935 roku.
1 kaczka pieczona*,
150 g masła,
50 ml bulionu (najlepiej drobiowego),
7 filetów anchois,
sok z 1/2 cytryny,
1 łyżka mąki,
sól,
cukier,
Kaczkę podzielić na 4 cześć.
Zasmażyć masło z mąką.
Anchois drobno posiekać.
Wlać bulion i ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, zagotować.
Dodać anchois i wlać sok z cytryny.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Do sosu włożyć kaczkę, razem chwilę poddusić.
Podawać z makaronem.
*Kaczkę upiec: odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i tymiankiem, odstawić na 2 godziny.
Do naczynia do pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Nagrzać piekarnik do 120 stopni. Piec kaczkę około 4 godzin.
Tak upieczona kaczka będzie miękka i soczysta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz