piątek, 2 kwietnia 2021

Kaczka z sardelami


Kaczka z sardelami, kaczka pieczona w sosie z sardelami, przepis z książki Nowoczesna kuchnia domowa pod redakcją Emila Wyrobka z 1935 roku.


  • 1 kaczka pieczona*,

  • 150 g masła,

  • 50 ml bulionu (najlepiej drobiowego),

  • 7 filetów anchois,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 1 łyżka mąki,

  • sól,

  • cukier,


Kaczkę podzielić na 4 cześć.

Zasmażyć masło z mąką.

Anchois drobno posiekać.

Wlać bulion i ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, zagotować.

Dodać anchois i wlać sok z cytryny.

Doprawić do smaku solą i cukrem.

Do sosu włożyć kaczkę, razem chwilę poddusić.

Podawać z makaronem.



*Kaczkę upiec: odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i tymiankiem, odstawić na 2 godziny.

Do naczynia do pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Nagrzać piekarnik do 120 stopni. Piec kaczkę około 4 godzin.

Tak upieczona kaczka będzie miękka i soczysta.



talerz z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz