Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim, kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, piękne i pyszne zielone kluski z lekkim aromatem czosnku.
1,3 kg obranych ziemniaków mączystych,
80 g czosnku niedźwiedziego,
2 jajka,
440 g mąki pszennej,
sól,
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować.
Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć i osuszyć.
Pokroić.
Zmiksować z jajkami.
Ziemniaki przełożyć do miski, przelać do nich mieszaninę czosnku z jajkami, wsypać mąkę i łyżeczkę soli.
Szybko zagnieść ciasto. Nie ugniatać długo, ziemniaki nie lubią długiego ugniatania.
Ciasto podzielić na części, z każdej formować wałeczki grubości około 1,5-2 cm, podsypując mąką, następnie spłaszczać je lekko nożem i kroić pod skosem na kawałki grubości około 1 cm.
Partiami wrzucać do wrzącej osolonej wody. Zamieszać ją, przykryć pokrywką, gdy się zagotują wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać polane masłem jako samodzielne danie, lub jako dodatek.
talerze z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz