Krem hiszpański, deser pamiętający czasy PRL-u.
Proste i dostępne składniki, łatwość przygotowania zapewniły kremowi sporą popularność. Nie tak dużą jak krem sułtański, ale na brak fanów nie narzekał.
Trochę w nim namieszałam. Zamiast konfitury użyłam wiśni z nalewki. Zamiast likieru maraskino (maraschino) użyłam nalewki z czeremchy.
Proporcje na dwie porcje.
250 ml śmietany kremówki;
2,5 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżki wiśni z nalewki,
kilka bez (ja użyłam 4 bezy i garść małych bezików),
30 ml nalewki z czeremchy,
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.
Na dnie pucharka ułożyć wiśnie, na nich bezę.
Na bezach ułożyć śmietanę.
Na niej wiśnie i bezy.
Przykryć śmietaną.
Udekorować wiśniami i bezami.
Polać nalewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz