Pizza z pieczarkami, pizza rodem z PRL-u.
Dzisiaj nazwalibyśmy ją zapiekanką, kiedyś była to pizza. Była bardzo popularna, pieczono podobną w większości polskich domów.
Inna była nieznana, albo bardzo mało znana.
Pamiętam pierwszą, no może jedną z pierwszych pizz sprzedawanych w Warszawie, w „pizzerii” na Nowomiejskiej. Pieczona była na gofrach! Na wypieczonych gofrach układano farsz i zapiekano.
W tym samym czasie w Lublinie, w pizzerii „Piccolo” przy Alejach Racławickich, przy Ogrodzie Saskim, jadłam pierwszą „prawdziwą” pizzę. Pieczono ją w piecach, a ponieważ w piecu mieściło się tylko kilka sztuk, kolejki były naprawdę długie, ale warto było poczekać 😊
Przygotowałam ciasto z suchych drożdży, oczywiście mogą być świeże drożdże.
Ciasto:
250 g mąki pszennej,
4 g suchych drożdży,
1 łyżka mleka,
120 ml ciepłej wody,
3 łyżki oliwy lub oleju,
1 żółtko,
1 płaska łyżeczka soli,
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
farsz:
750 g pieczarek,
1 duża cebula,
1 pełna łyżka masła,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
1,5 łyżki bułki tartej,
2 jajka,
100 g ostrego tartego sera,
Ciasto: do miseczki z drożdżami wlać mleko i wodę, dodać szczyptę cukru i odstawić na około 3 minuty.
Wymieszać mąkę z drożdżami, żółtkiem, solą i gałką muszkatołową. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz: pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Włożyć cebulę i pieczarki do garnka i dusić pod przykryciem, gdy puszczą sok, odkryć, doprawić solą i pieprzem.
Dusić do odparowania soku.
Dodać masło, przesmażyć razem.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wyłożyć nim formę do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 20x 28 cm, może być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej tłuszczem, tworząc podwyższone brzegi.
Ciasto posypać bułką tartą.
Na bułce ułożyć farsz.
Jajka wymieszać z tartym serem, mieszaniną polać pieczarki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz