środa, 7 kwietnia 2021

Pomarańcze smażone w cieście


Pomarańcze smażone w cieście, plasterki pomarańczy smażone w delikatnym cieście biszkoptowym.



  • 4 – 5 pomarańczy,

  • 3 jajka,

  • 150 g mąki pszennej,

  • 160 ml białego wina,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • sól,

  • 6 łyżek masła klarowanego,



Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki ok. 0,5 cm.

Wyjąć pestki.

Żółtka ubić z cukrem na kogel – mogel.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.

Wino wlać do utartych żółtek.

Dodać pianę z białek i wsypać mąkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Zanurzać plasterki pomarańczy w cieście, starając się, aby nabrać jak najwięcej ciasta i smażyć.



talerz z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz