Każdy, przynajmniej tak mi się wydaje, zna ser biały z ogórkiem i szczypiorkiem. Ja bardzo często robię taki serek, czasem dodaję rzodkiewkę.
W sezonie na czosnek niedźwiedzi, szczypiorek zastępuję właśnie czosnkiem niedźwiedzim.
Ser biały z ogórkiem i czosnkiem niedźwiedzim - przepis prosty, a radość z jedzenia ogromna.
250 g sera białego półtłustego,
2 ogórki – około 400 g,
garść liści czosnku niedźwiedziego – około 30 g,
sól,
1 łyżka śmietany 18%,
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Oprószyć solą, wymieszać.
Odstawić na 20 minut.
Ser biały rozgnieść w miseczce.
Czosnek niedźwiedzi (oczywiście przebrany i umyty) drobno posiekać. Dodać do sera.
Ogórki odsączyć, przełożyć do sera.
Dodać śmietanę.
Wymieszać.
Odstawić na co najmniej 20 minut, aby się „przegryzł”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz