Zalewajka „wiejska zupa” z centralnej Polski, której głównymi składnikami są ziemniaki i żur.
4 – 5 ziemniaków,
garść suszonych grzybów,
1- 2 ząbki czosnku,
kawałek wędzonki – u mnie skóry z wędzonej szynki,
500 ml żuru,
liść laurowy,
cebula,
kilka ziaren pieprzu,
3 ziarna ziela angielskiego,
500 ml śmietany 18%,
200 g boczku wędzonego surowego,
sól,
Do garnka wrzucić grzyby i wędzonkę, dodać przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, pieprz), czosnek i cebulę.
Zalać wodą i gotować, aż grzyby i cebula będą miękkie.
Kartofle umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Wrzucić kartofle do zupy.
Lekko posolić.
Gotować, aż będą miękkie.
Wyjąć cebulę i przyprawy.
Wlać żur.
Zagotować.
Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać.
Wlać śmietanę do zupy i zagotować.
Doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz