Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim, zupa ziemniaczana z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego.
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
500 g obranych ziemniaków,
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
80 g czosnku niedźwiedziego,
sól,
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
2 łyżki masła lub oleju
Cebulę pokroić w półplasterki wrzucić do garnka. Poddusić na tłuszczu, nie rumienić.
Dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
Chwilę razem dusić.
Dodać pokrojone ziemniaki, wlać bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać pokrojone liście czosnku niedźwiedziego.
Zagotować.
Przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Podałam z prażonymi solonymi pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz