piątek, 7 maja 2021

Czosnek niedźwiedzi pasteryzowany


Czosnek niedźwiedzi pasteryzowany jest świetnym sposobem na jego przechowanie. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają już miejsca w lodówce, nie mają chłodnej piwnicy czy spiżarni.

Pasteryzowany czosnek niedźwiedzi przetrwa w ciepłych mieszkaniach do zimy.


  • 130 g liści czosnku niedźwiedziego,

  • łyżeczka soli (u mnie sól morska),

  • 50 ml oleju lub oliwy (u mnie olej rzepakowy tłoczony na zimno)



Liście czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć.

Drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa.

Wymieszać z solą i olejem.

Upchać w wyparzonych słoiczkach, zakręcić i pasteryzować około 6 minut (słoiczek po musztardzie).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz