Gorące brzoskwinie z grilla jako deser lub dodatek do sera halloumi lub camemberta. Brzoskwinie można przyrządzić na grillu lub w piekarniku, w obu przypadkach będą pyszne.
Przepis według Agaty Wojdy.
Jeżeli brzoskwinie będziemy grillować potrzebna będzie folia aluminiowa, najlepiej folia z papierem.
Gdy będziemy brzoskwinie zapiekać w piekarniku potrzebne będzie naczynie z pokrywką.
2 duże lub 4 mniejsze brzoskwinie,
2 trawy cytrynowe,
2 - 4 goździki na brzoskwinię,
3 – 6 plasterków świeżego imbiru na brzoskwinię,
50 ml różowego wina,
1 - 2 łyżki miodu na brzoskwinię,
garść migdałów,
łyżka masła
Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki.
Trawę cytrynową drobno pokroić.
Goździki rozgnieść.
Na papierze lub w naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć trawę cytrynową, wsypać rozgniecione goździki, ułożyć plasterki imbiru.
Polać miodem i winem.
Zawinąć pakunek.
Grillować około 30 minut.
Jeżeli używamy piekarnika, należy nagrzać go do 180 stopni.
Płatki migdałów podprażyć na patelni i wymieszać z łyżką masła.
Gotowe brzoskwinie polać migdałami z masłem.
Dodałam kilka moreli.
A do brzoskwiń niemieckie różowe wino Ernst Bretz Spätburgunder Rosé halbtrocken 2019, Rheinhessen.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz