wtorek, 25 maja 2021

Gorące brzoskwinie z grilla


Gorące brzoskwinie z grilla jako deser lub dodatek do sera halloumi lub camemberta. Brzoskwinie można przyrządzić na grillu lub w piekarniku, w obu przypadkach będą pyszne.

Przepis według Agaty Wojdy.

Jeżeli brzoskwinie będziemy grillować potrzebna będzie folia aluminiowa, najlepiej folia z papierem.

Gdy będziemy brzoskwinie zapiekać w piekarniku potrzebne będzie naczynie z pokrywką.


  • 2 duże lub 4 mniejsze brzoskwinie,

  • 2 trawy cytrynowe,

  • 2 - 4 goździki na brzoskwinię,

  • 3 – 6 plasterków świeżego imbiru na brzoskwinię,

  • 50 ml różowego wina,

  • 1 - 2 łyżki miodu na brzoskwinię,

  • garść migdałów,

  • łyżka masła


Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki.

Trawę cytrynową drobno pokroić.

Goździki rozgnieść.




Na papierze lub w naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć trawę cytrynową, wsypać rozgniecione goździki, ułożyć plasterki imbiru.



Ułożyć połówki brzoskwiń przecięciem do dołu.

Polać miodem i winem.



Zawinąć pakunek.

Grillować około 30 minut.

Jeżeli używamy piekarnika, należy nagrzać go do 180 stopni.

Płatki migdałów podprażyć na patelni i wymieszać z łyżką masła.



Gotowe brzoskwinie polać migdałami z masłem.



Podawać same jako deser, lub do grillowanych serów: halloumi lub camemberta.

Dodałam kilka moreli.




A do brzoskwiń niemieckie różowe wino Ernst Bretz Spätburgunder Rosé halbtrocken 2019, Rheinhessen.




zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz