Grillowane pory z kaparami, orzechami włoskimi, śliwkami wędzonymi i parmezanem. Grillowane pory można podawać do steków, piersi kurczaka, wędzonego tofu, filetów pstrąga.
Przepis według przepisu Agaty Wojdy.
- 4 niezbyt duże pory – tylko białe części (zielone można użyć do zupy),
- 2 czubate łyżki kaparów,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka miodu ,
- parmezan w płatkach lub drobno starty (wersja wegetariańska - drożdżowe płatki nieaktywne),
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
- kilka mięsistych, wędzonych śliwek,
- 5 filecików solonego anchois,
- 1 łyżka natki pietruszki
- oliwa lub olej rzepakowy
- pieprz,
- sól,
- cukier,
Pory przekroić wzdłuż na pół. Umyć. Osuszyć.
Oprószyć solą i cukrem, skropić olejem.
Grillować do miękkości, smarując w trakcie grillowania olejem.
Do miseczki wlać sok cytrynowy, dodać miód, rozgnieciony czosnek i wymieszać.
Śliwki suszone pokroić w cienkie plasterki.
Do sosu dodać kapary, śliwki i anchois.
Grillowane pory pokroić na kawałki długości 3 cm.
Pory ułożyć na talerzu, polać sosem.
Oprószyć solą i pieprzem.
Na wierzchu ułożyć plasterki parmezanu i posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz