poniedziałek, 31 maja 2021

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym


Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, póki sezon na nie trwa :) Można je jeść na śniadanie, przystawkę do obiadu i na kolację, a nawet po kolacji.



Kwiaty cukinii
, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty (te z łodyżką a nie małą cukinią), nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.

Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.



  • 12 kwiatów męskich cukinii,

  • 3 jajka,

  • 150 g mąki pszennej,

  • 200 ml mleka,

  • sól,

  • szczypta gałki muszkatołowej,

  • masło klarowane do smażenia,



Kwiatom skrócić łodyżki, nie odcinać ich zupełnie.

Jajka wbić do miski, lekko ubijając dodawać mąkę, mleko, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut.

Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle.

Zamiast masła klarowanego można użyć zwykłe masło, do którego dodać trochę oleju.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz