Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, póki sezon na nie trwa :) Można je jeść na śniadanie, przystawkę do obiadu i na kolację, a nawet po kolacji.
Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty (te z łodyżką a nie małą cukinią), nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.
Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.
12 kwiatów męskich cukinii,
3 jajka,
150 g mąki pszennej,
200 ml mleka,
sól,
szczypta gałki muszkatołowej,
masło klarowane do smażenia,
Kwiatom skrócić łodyżki, nie odcinać ich zupełnie.
Jajka wbić do miski, lekko ubijając dodawać mąkę, mleko, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut.
Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle.
Zamiast masła klarowanego można użyć zwykłe masło, do którego dodać trochę oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz