poniedziałek, 10 maja 2021

Leniwe oszczędne


Leniwe pierogi to tak naprawdę kluski z sera, mąki i jajek.

Proponuję pierogi leniwe oszczędne, leniwe z dodatkiem ziemniaków.


  • 500 g sera białego półtłustego,

  • 500 g ziemniaków mączystych,

  • 170 g mąki pszennej,

  • 2 żółtka,

  • 1 jajko,

  • sól,





Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować i ostudzić.

Razem z serem przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.

Do miski przełożyć ziemniaki i ser, wsypać mąkę, dodać rozbełtane jajko z żółtkami, wsypać płaską łyżeczkę soli.

Szybko zagnieść ciasto.

Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. 



Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm.

Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem z bułką tartą lub podsmażone na maśle.




talerze z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz