Leniwe pierogi to tak naprawdę kluski z sera, mąki i jajek.
Proponuję pierogi leniwe oszczędne, leniwe z dodatkiem ziemniaków.
500 g sera białego półtłustego,
500 g ziemniaków mączystych,
170 g mąki pszennej,
2 żółtka,
1 jajko,
sól,
Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować i ostudzić.
Razem z serem przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.
Do miski przełożyć ziemniaki i ser, wsypać mąkę, dodać rozbełtane jajko z żółtkami, wsypać płaską łyżeczkę soli.
Szybko zagnieść ciasto.
Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką.
Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm.
Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem z bułką tartą lub podsmażone na maśle.
talerze z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz