Czosnek niedźwiedzi - czosnek cygański lub cebula czarownic - roślina znana od wieków, przez lata zapomniana powoli wraca do naszej kuchni. I bardzo dobrze gdyż jest on bardzo zdrowy. Wytwarza niezwykle silne enzymy, powodujące odtrucie i wydalanie z organizmu metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, jak i wszelkich związków toksycznych. Jest rośliną zawierającą największe ilości aktywnych związków siarki, posiada ich siedem razy więcej niż czosnek naturalny. W środowisku naturalnym występuje głownie na południu Polski.
Jadalne są liście, kwiaty czosnku niedźwiedziego są trujące.
Dość popularne jest pesto z czosnku niedźwiedziego.
Pesto można przygotować z różnymi rodzajami orzechów.
Proponuję pesto z orzechami włoskimi i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Zamiast oleju można użyć oliwę, ale zmieni ona nieco smak pesto.
Pesto z orzechami włoskimi jest dość wyraziste w smaku, czosnkowe.
50g startego parmezanu
50g orzechów włoskich,
100 ml oleju z rzepaku tłoczony na zimno,
sok z cytryny do smaku,
sól do smaku,
Czosnek posiekać, wrzucić do miski malaksera.
Miksować.
Dodać ser i dalej miksować.
Następnie dodać orzechy włoskie i miksować.
Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę razem miksować.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.
Używać od razu, lub przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać 2 - 3 łyżeczkami oleju.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz