poniedziałek, 17 maja 2021

Sernik z bakaliami, sernik gotowany


Sernik z bakaliami, sernik gotowany, przepis z czasów PRL – u.

Nie jest lekki, puszysty, ale jest pyszny. Słodki z mnóstwem bakalii.



  • 4 jajka,

  • 60 g masła,

  • 350 g cukru pudru,

  • cukier waniliowy lub wanilia,

  • 1 kg białego sera,

  • 60 g mąki ziemniaczanej,

  • 50 ml mleka,

  • 500 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, morele, figi),




Bakalie sparzyć i pokroić.

Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka.

Następnie ucierając dodawać stopniowo ser i cukier waniliowy.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu, do zagotowania.

Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.

Postawić na ogniu i mieszając zagotować.

Dodać bakalie i wymieszać.

Gorącą masę wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).

Odstawić do zastygnięcia.





zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz