Sernik z bakaliami, sernik gotowany, przepis z czasów PRL – u.
Nie jest lekki, puszysty, ale jest pyszny. Słodki z mnóstwem bakalii.
4 jajka,
60 g masła,
350 g cukru pudru,
cukier waniliowy lub wanilia,
1 kg białego sera,
60 g mąki ziemniaczanej,
50 ml mleka,
500 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, morele, figi),
Bakalie sparzyć i pokroić.
Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka.
Następnie ucierając dodawać stopniowo ser i cukier waniliowy.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Przełożyć masę do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu, do zagotowania.
Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
Postawić na ogniu i mieszając zagotować.
Dodać bakalie i wymieszać.
Gorącą masę wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
Odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz