Kremowa zupa pomidorowa, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa/chłodnik, według przepisu Davida Gaboriaud. Przygotowaliśmy ją podczas warsztatów z sokami marki Fortuna Bio.
600 ml soku pomidorowego (100% tłoczony pomidor Fortuna Bio),
2 pomidory malinowe,
1 papryka czerwona pieczona i marynowana w oliwie,
1 mozzarella,
2 – 3 kromki ciabatty,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
1 – 2 ząbki czosnku,
Pomidory przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania, ułożyć wokół pokrojony czosnek, oprószyć solą, skropić oliwą i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Kromki ciabatty pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Ciabatta ma się ładnie zrumienić, nie przypalić.
Paprykę pokroić w paski.
Mozzarellę porwać na kawałki.
Pieczone pomidory zmiksować na gładką masę z sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać zupę do miseczki, dodać kawałki mozzarelli, paski papryki pieczonej i grzanki z ciabatty. Udekorować listkami bazylii.
Zupę można podawać na zimno jako chłodnik, wówczas należy ją schłodzić, lub na ciepło podgrzewając ją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz