środa, 23 czerwca 2021

Naleśniki twarogowe, naleśniki z sera białego


Naleśniki twarogowe, naleśniki lub może placki z białego sera.

Pyszne z owocami, na przykład z truskawkami i bitą śmietaną.




  • 3 jajka,

  • 125 g półtłustego twarogu,

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy lub skórka otarta z cytryny,

  • masło klarowane do smażenia naleśników,


Ser zemleć.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru pudru na kogel–mogel.

Dodać ser i utrzeć na jednolitą masę.

Białka ubić na pulchną masę, dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać, aż masa będzie lśniąca.

Do piany dodać 2 łyżki masy serowej i delikatnie wymieszać.

Następnie pianę przełożyć na pozostałą masę serową, wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię do smażenia naleśników wlać trochę masła klarowanego i rozprowadzić je po patelni.



Na patelnię nałożyć 2 -3 łyżki ciasta, rozprowadzić łopatką 


i smażyć z obu stron na rumiano.

Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 4 naleśniki.



Podałam z truskawkami i bitą śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz