Naleśniki twarogowe, naleśniki lub może placki z białego sera.
Pyszne z owocami, na przykład z truskawkami i bitą śmietaną.
3 jajka,
125 g półtłustego twarogu,
4 czubate łyżki mąki pszennej,
3 łyżki cukru pudru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub skórka otarta z cytryny,
masło klarowane do smażenia naleśników,
Ser zemleć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru pudru na kogel–mogel.
Dodać ser i utrzeć na jednolitą masę.
Białka ubić na pulchną masę, dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać, aż masa będzie lśniąca.
Do piany dodać 2 łyżki masy serowej i delikatnie wymieszać.
Następnie pianę przełożyć na pozostałą masę serową, wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię do smażenia naleśników wlać trochę masła klarowanego i rozprowadzić je po patelni.
Na patelnię nałożyć 2 -3 łyżki ciasta, rozprowadzić łopatką
i smażyć z obu stron na rumiano.
Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 4 naleśniki.
Podałam z truskawkami i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz