Placek ze szparagami, placek z zielonymi szparagami.
300 g zielonych szparagów,
2 całe dymki,
100 ml mleka,
60 ml oleju,
3 jajka,
180 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki startego sera cheddar,
gałka muszkatołowa,
sól,
świeżo mielony pieprz,
olej słonecznikowy lub oliwa,
Szparagom odłamać końcówki, pokroić je w cienkie plasterki.
Dymkę pokroić w cienkie plasterki.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać szparagi, razem przesmażyć. Smażyć mieszając, aż szparagi zmiękną.
Jajka wymieszać z olejem i mlekiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem, dodać szparagi z dymką i ser.
Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch można udekorować zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi lub kwiatami cukinii.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 35 – 40 minut.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
talerz z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz