Racuchy- smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono.
Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem.
3 jajka,
3 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
400 ml kefiru,
340 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
300-350 g rabarbaru,
1 łyżka cukru,
masło klarowane do smażenia,
cukier puder, płynny miód lub syrop klonowy do podania,
Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem i odstawić.
Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel.
Dodać cukier waniliowy.
Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Dokładnie wymieszać.
Po czym połączyć z odsączonym rabarbarem.
Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta
i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym.
Przekładać na półmisek i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz