poniedziałek, 7 czerwca 2021

Racuchy z rabarbarem



Racuchy- smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono.



Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem.



  • 3 jajka,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • cukier waniliowy,

  • 400 ml kefiru,

  • 340 g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 300-350 g rabarbaru,

  • 1 łyżka cukru,

  • masło klarowane do smażenia,

  • cukier puder, płynny miód lub syrop klonowy do podania,



Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem i odstawić.

Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel.

Dodać cukier waniliowy.

Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Dokładnie wymieszać.

Po czym połączyć z odsączonym rabarbarem.



Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta 



i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.

Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym.

Przekładać na półmisek i posypać cukrem pudrem.



talerz z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz