Racuchy- smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono.
Pyszną wersją racuchów są racuchy z truskawkami.
3 jajka,
3 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy,
400 ml kefiru,
340 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
300-350 g truskawek,
masło klarowane do smażenia,
cukier puder, płynny miód lub syrop klonowy do podania,
Truskawki umyć, odszypułkować. Większe przekroić na 2 – 3 części.
Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel.
Dodać cukier waniliowy.
Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek.
Dokładnie wymieszać.
Ciasto wymieszać z truskawkami.
Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta
i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym.
Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem, polewać miodem lub syropem klonowym.
Ja polecam podawać z syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz