czwartek, 17 czerwca 2021

Racuchy z truskawkami


Racuchy- smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono.



Pyszną wersją racuchów są racuchy z truskawkami.



  • 3 jajka,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • cukier waniliowy,

  • 400 ml kefiru,

  • 340 g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 300-350 g truskawek,

  • masło klarowane do smażenia,

  • cukier puder, płynny miód lub syrop klonowy do podania,




Truskawki umyć, odszypułkować. Większe przekroić na 2 – 3 części.

Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel.

Dodać cukier waniliowy.

Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek.

Dokładnie wymieszać.

Ciasto wymieszać z truskawkami.



Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta 



i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.

Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym.

Przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem, polewać miodem lub syropem klonowym.



Ja polecam podawać z syropem klonowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz