Roladki wieprzowe, schabowe ze szpinakiem i serem mozzarellą, panierowane, smażone.
4 kotlety schabowe,
250 -300 g oczyszczonych liści szpinaku,
1 łyżka masła do szpinaku,
2 ząbki czosnku,
gałka muszkatołowa świeżo mielona,
pieprz świeżo mielony,
sól,
100 g wiórków mozzarelli,
2 jajka,
mąka do oprószenia mięsa,
bułka tarta,
masło klarowane do smażenia,
Liście szpinaku umyć, osuszyć.
Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Oprószyć solą. Chwilę dusić mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Kotlety roztłuc, oprószyć solą i pieprzem.
Na kotlecie ułożyć trochę szpinaku, posypać go mozzarellą.
Zwinąć
roladkę.
Jajka
rozmącić w głębokim talerzu.
Bułkę
tartą wysypać na duży talerz.
Kotlety
oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce
tartej.
Panierkę
przycisnąć dłonią i odłożyć roladki na mniej więcej ½
godziny.
Smażyć
na klarowanym maśle, na rumiano ze wszystkich stron.
Obsmażone roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz