Kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami z wędzonym twarogiem, zapiekane.
Ziemniaki zemleć razem z serem. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Podzielić na porcje – tyle ile mamy kwiatów.
Z kwiatów cukinii wyciąć słupek, uważając aby nie oderwać małej cukinii. Nadziać kwiat farszem, końce płatków zakręcić.
Kwiaty razem z cukinią zanurzyć w rozbełtanych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Tak przygotowane kwiaty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.
Podawać gorące.
Można posypać nasionami słonecznika.
2 - 3 ugotowane spore ziemniaki,
120 g twarogu solankowego wędzonego,
sól (u mnie sól z czosnkiem nieźwiedzim),
świeżo zmielony pieprz,
świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
10 kwiatów cukinii z małymi cukiniami (żeńskie kwiaty),
2 jajka,
bułka tarta (około 200 ml),
oliwa,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz