Chłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance przygotowaliśmy podczas warsztatów z
Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek, zorganizowanych przez agencję Mediastory.
0,5 litra maślanki (u nas naturalna maślanka eko Lacpol),
główka młodego czosnku,
oliwa,
sól morska,
4 ogórki gruntowe,
marynowany pstrąg:
1 filet wędzonego pstrąga,
pieprz młotkowany (może być świeżo mielony),
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka uprażonego sezamu,
świeżo strata skórka z limonki,
dodatki:
2 ugotowane młode ziemniaki,
10 ugotowanych ziaren bobu,
1 łyżka masła,
sok z 1/2 limonki,
Upieczony czosnek obrać i wrzucić do miksera.
Ogórki dokładnie umyć, jeżeli mają ładną skórkę nie obierać.
Pokroić dodać do czosnku.
Wlać maślankę i zmiksować na jednolity krem.
Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki i cukrem.
Odstawić do lodówki.
Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Ziemniaki pokroić w grube plastry lub w ćwiartki.
Bób obrać.
Podsmażyć na maśle ziemniaki i bób, uważając aby nie „rozwalić” plastrów ziemniaków.
Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny.
Ziemniaki i bób ułożyć w talerzu, wlać chłodnik, ułożyć marynowanego pstrąga.
Można udekorować koperkiem i prażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz