wtorek, 6 lipca 2021

Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i świeżym ogórkiem


Chłodnik ogórkowy z pieczonym czosnkiem na maślance przygotowaliśmy podczas warsztatów z 



Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek,
zorganizowanych przez agencję Mediastory.


  • 0,5 litra maślanki (u nas naturalna maślanka eko Lacpol),

  • główka młodego czosnku,

  • oliwa,

  • sól morska,

  • 4 ogórki gruntowe,


  • marynowany pstrąg:

  • 1 filet wędzonego pstrąga,

  • pieprz młotkowany (może być świeżo mielony),

  • 1 łyżka octu winnego,

  • 1 łyżeczka uprażonego sezamu,

  • świeżo strata skórka z limonki,


  • dodatki:

  • 2 ugotowane młode ziemniaki,

  • 10 ugotowanych ziaren bobu,

  • 1 łyżka masła,

  • sok z 1/2 limonki,




Czosnek (nie obrany) przekroić na pół w poprzek, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, aż się lekko zrumieni.

Upieczony czosnek obrać i wrzucić do miksera.

Ogórki dokładnie umyć, jeżeli mają ładną skórkę nie obierać.

Pokroić dodać do czosnku.

Wlać maślankę i zmiksować na jednolity krem.

Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki i cukrem.

Odstawić do lodówki.

Pstrąga podzielić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

Ziemniaki pokroić w grube plastry lub w ćwiartki.

Bób obrać.

Podsmażyć na maśle ziemniaki i bób, uważając aby nie „rozwalić” plastrów ziemniaków.

Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny.

Ziemniaki i bób ułożyć w talerzu, wlać chłodnik, ułożyć marynowanego pstrąga.



Można udekorować koperkiem i prażonym sezamem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz