Bardzo proste i pyszne ciasto z wiśniami. Zamiast wiśni mogą być czereśnie, agrest, borówki lub jagody.
1 – 1,5 kg wiśni,
5 jajek,
350 g cukru pudru,
400 g mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao),
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy,
Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Formę do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Jasne ciasto wyłożyć na ciemne ciasto i wymieszać, ale niezbyt dokładnie.
Przełożyć ciasto do formy.
Na wierzch wysypać owoce i delikatnie docisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz