sobota, 31 lipca 2021

Ciasto z wiśniami


Bardzo proste i pyszne ciasto z wiśniami. Zamiast wiśni mogą być czereśnie, agrest, borówki lub jagody.


  • 1 – 1,5 kg wiśni,

  • 5 jajek,

  • 350 g cukru pudru,

  • 400 g mąki pszennej,

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao),


  • masło do wysmarowania formy,

  • bułka tarta do wysypania formy,





Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao i wymieszać.

Formę do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Jasne ciasto wyłożyć na ciemne ciasto i wymieszać, ale niezbyt dokładnie.

Przełożyć ciasto do formy.

Na wierzch wysypać owoce i delikatnie docisnąć.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz