Sezon na czereśnie trwa więc trzeba to wykorzystać, tym bardziej że w tym roku są wyjątkowo dorodne.
Proponuję czereśnie, sos czereśniowy do naleśników i omletów.
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
Następnie każdą czereśnię przekroić na pół.
Na suchą patelnię wsypać cukier i na niedużym ogniu rozpuścić go, uważając aby się nie przypalił.
Wsypać cynamon, wlać sok z pomarańczy, zagotować.
Wrzucić czereśnie i mieszając zagotować.
Doprawić do smaku solą, chili oraz oprószyć skórką pomarańczową.
Podawać z naleśnikami, omletami lub makaronem.
Podałam z czekoladowymi naleśnikami.
Bita śmietana jest świetnym dodatkiem do naleśników z czereśniami.
600 g czereśni,
2 – 3 łyżki cukru trzcinowego,
płaska łyżeczka do kawy cynamonu mielonego,
sok z 1 pomarańczy,
skórka otarta z pomarańczy,
sól,
chili w proszku,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz