Omlet francuski – bardzo delikatny i pulchny omlet z jajek z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub mleka. Omlet francuski smaży się na maśle, nie obracając go. Od spodu powinien być lekko przyrumieniony, z wierzchu powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję.
2 jajka,
2 łyżki zimnej wody,
sól,
masło
Rozbite jajka wrzucić do miski, wlać wodę dokładnie rozbić trzepaczką i osolić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wlać jajka.
Smażyć na wolnym ogniu.
Omlet podważyć łopatką, aby na dno spłynęła masa jajeczna.
Smażyć aż spód będzie lekko rumiany a wierzch omletu będzie lekko galaretowaty.
Złożyć omleta na pół i zsunąć z patelni.
Jeżeli robimy omlet z farszem, należy nałożyć farsz, a dopiero potem go złożyć.
400 g kurek,
1 cebula,
2 łyżki masła,
80 ml białego wina półwytrawnego,
150 ml śmietany kremówki,
sól,
pieprz,
Kurki oczyścić. Jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki, dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.
talerz z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz