Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi, mrożonych czereśni nie kupimy, więc teraz jest czas na pierogi z czereśniami.
Ciasto:
500 ml mąki (ok. 350 g),
230 – 280 ml gorącej wody,
2 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli,
mąka do podsypywania podczas wałkowania,
800 g czereśni,
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować, przekroić na pół.
Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki.
Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinać koła – na przykład szklanką.
Na środku układać 4 połówki czereśni, zlepić pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od zagotowania.
Podawać ze śmietaną z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz