niedziela, 25 lipca 2021

Sałatka z ogórków świeżych i rzodkiewek


Sałatka z ogórków świeżych i rzodkiewek z książki Książka kucharska Idy Plucińskiej z 1927 roku.


  • 1 pęczek rzodkiewki,

  • 1 średni ogórek,

  • 1 jajko ugotowane na twardo,

  • 1 łyżka śmietany,

  • sól,


Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.

Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut.

Po tym czasie rzodkiewkę odcedzić.

Jajko obrać i pokroić w drobną kostkę.

Wymieszać ogórki z rzodkiewkami i jajkiem.



Dodać śmietanę i wymieszać.

Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz