Bardzo proste i pyszne ciasto z ciasta filo z serem i wiśniami.
4 jajka,
500 g sera białego,
6 łyżek cukru pudru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1,5 - 2 łyżki kakao (u mnie czarne kakao),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie ciasta filo,
1/2 kostki masła,
sól,
400 - 500 g drylowanych odsączonych wiśni.
Ser rozgnieść widelcem.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, ubijając dodawać ser, następnie proszek do pieczenia, kakao i cynamon.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Masę serową wymieszać delikatnie z pianą z białek.
Formę do pieczenia, u mnie tortownica o średnicy 24 cm., wysmarować masłem.
W opakowaniu miałam 7 płatów ciasta, jeden odłożyłam na przykrycie ciasta.
Masło roztopić.
Płat ciasta posmarować masłem, położyć na nim drugi płat również posmarować masłem.
Następnie rozsmarować na nich 1/3 część masy serowej.
Na masie ułożyć 1/3 wiśni.
Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Otrzymamy 3 takie rulony.
Układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wzdłuż jej ścianek spiralnie do środka. Całość posmarować roztopionym masłem. Płat, który został posmarować masłem „udrapować” na wierzchu. Posmarować masłem.
Przykryć pogniecionym i zmoczonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Po 40 minutach zdjąć papier i wstawić ciasto jeszcze na 15- 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz