Kaczka pieczona z figami, bardzo prosty przepis, kaczka „sama” się piecze.
Kaczka,
sól,
6 goździków,
słoik fig w syropie,
Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka.
Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu.
Kaczkę przeciąć na pół wzdłuż mostka.
Goździki zemleć.
Kaczkę oprószyć solą i goździkami z obu stron.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na nim ułożyć figi odsączone z syropu, na figach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry.
Wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć piekarnik na 120 stopni.
Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go.
Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia.
Polać
kaczkę syropem z fig.
Piec jeszcze około godziny, co jakiś czas
polewając ją wytworzonym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz