Kalarepa – jarzynka z kalarepki, kalarepka duszona, przepis z książki Kucharz Warszawski z 1889 roku.
„Kalarepa dobra jest tylko bardzo młoda. Po obraniu poprzekrawać na połowę albo pokrajać w plasterki lub kostkę i udusić w maśle, podlawszy trochę rosołem; gdy już miękka zapalić masłem z mąką, wsypać cukru, siekanej pietruszki i wydać. Do każdej jarzyny młodej soli się woda i we wrzącą dopiero wrzuca się jarzynkę; starsza soli się w czasie gotowania i nalewa zimną wodą, ale koniecznie miękką.”
Kalarepka,
sól,
cukier,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
Kalarepkę obrać i pokroić, ja pokroiłam w julienne (zapałki).
Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody.
Lekko osolić, dodać szczyptę cukru i łyżkę masła.
Dusić.
1 łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać mąkę i mieszając zasmażyć nie rumieniąc.
Dodać do kalarepki. Wymieszać.
Zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Można posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz