Naleśniki czekoladowe, pyszne naleśniki z kakao. Idealne do słodkich dodatków, kremów owocowych, owoców z bitą śmietaną.
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko wsypać kakao, cukier puder, oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka, gdy za płynne wsypać trochę mąki. Ciasto odstawić na pół godziny.
Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować masłem (pędzelek maczam w rozpuszczonym maśle klarowanym), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy podrzucać.
Naleśniki podałam z czereśniami.
200 g mąki pszennej,
2 jajka,
250 ml mleka,
2 łyżki stopionego masła,
1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao),
1 łyżka cukru pudru,
sól,
tłuszcz do smarowania patelni (u mnie masło klarowane)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz