Sałatka z ogórków, pomidorów i śledzi, przepis z 1927 roku, troszkę zmieniony w 1945/46 przez autorkę. Przepis z książki Książka kucharska Idy Plucińskiej.
W 1945/46 Ida Plucińska robiła korektę/poprawki wydania 4 swojej książki z 1945 roku. I przy sałatce z ogórków, pomidorów i śledzi dopisała „szczypiorek”, ja dodałam dymkę - cebulkę ze szczypiorkiem.
2 płaty śledzia solonego,
3- 4 pomidory,
1-2 ogórki świeże lub kiszone,
1 dymka ze szczypiorkiem,
sól,
pieprz,
1 – 2 łyżki octu winnego,
6 łyżek oleju rzepakowego (w oryginalnym przepisie jest oliwa),
cukier,
Ogórki pokroić w plasterki (Ida Plucińska poleca krojenie w kostkę). Ogórków nie trzeba obierać, o ile mają delikatną skórkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne.
Przekroić na pół, a następnie połówki pomidora na pół i na niezbyt cienkie plasterki.
Śledzie pokroić.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Szczypior posiekać.
Do miski wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać.
Do miseczki wlać ocet, mieszając wlewać olej. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem.
Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz