Gruszki do octu powinny być dojrzałe lecz jeszcze lekko twarde. Zbyt miękkie rozgotują się i nie będą super.
Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały.
Zagotować wodę z cukrem i przyprawami.
Gdy syrop się zagotuje wkładać partiami gruszki i gotować około 20 minut - gruszki powinny stać się lekko szkliste.
Wykładać gruszki na durszlak postawiony na misce (odzyskany syrop wlać z powrotem do garnka). Odsączone gruszki przekładać do wyparzonych słoików.
Do każdego dodać goździki oraz cynamon z syropu.
Do gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem). Ostudzić.
Zalać gruszki ostudzonym płynem.
Słoiki
zakręcić i odstawić.
Proponuję spróbować brzoskwiniew occie:)
2 kg gruszek,
1 l octu jabłkowego 6%,
600 g cukru,
2 -3 laski cynamonu,
10 – 14 goździków,
kwasek cytrynowy lub sok cytrynowy,
1/2 l wody,
Do czego się podaje takie gruszki?
OdpowiedzUsuńGruszki w occie można podawać do zimnych mięs i wędlin, do drobiu. Pozdrawiam
Usuń